Vi aktiverar barn och unga i Kungälvs kommun.
Tillsammans med Kungälvs kommun och näringslivet startade klubben våren 2022 ett socialt projekt med mål att aktivera barn och unga lokalt i Kungälv.
————————————-
AGORA
- ETT AKTIVT KUNGÄLV
Agora är ett projekt som drivs av IFK Kungälv i samarbete med Kungälvs kommun med gemensam ambition att öka aktivitet och rörelse bland unga. Projektet startades under april 2022. Projektet besöker skolor i samband med skolslut och aktiverar barnen med rörelse och lekar som inte har fokus på någon specifik idrott eller tävling. Aktiviteten leds av utbildad pedagog och övriga ledare är ideella krafter från IFK eller andra föreningar samt NIU-elever från Mimers hus. Målgruppen för dessa aktiviteter är främst mellanstadieelever men alla är välkomna. Man kommer även bjuda in andra idrotter i Kungälv som får möjlighet att erbjuda prova-på-aktiviteter.
I dagsläget aktiverar Agora barn och ungdomar vid tre tillfällen varje vecka. Vi besöker Sandbackaskolan och Kastellegårdsskolan samt en kvällsaktivitet i veckan för äldre ungdomar. Projektet finansieras av bidrag från Kungälvs kommun, RF Sisu samt partners till projektet i form av lokala företag och växer i takt med att fler är med och bidrar.
VARFÖR AGORA?
Det finns en negativ trend som tydligt visar att barns rörelse och aktivitet minskar samtidigt som man ser en koppling mellan psykisk ohälsa och stillasittande och ohälsosamma matvanor. Detta enligt Generation Pep 2022.
Trenden visar bland annat att:
- Endast 30% av barnen i Sverige når den rekommenderade mängden av daglig rörelse. En siffra som gör oss till ett av Europas mest stillasittande länder.
- 91% av tonårstjejer når inte rekommendation om fysisk aktivitet
- En kraftig ökning av barnfetma
- En fortsatt ökning av psykisk ohälsa bland svenska tonåringar
- WHO uppskattar att 70% av all sjukdom i världen kommer att orsakas av faktorer relaterade till levnadsvanor. Det är också dokumenterat att fysiskt aktiva barn och ungdomar har bättre kondition och hjärtkärlhälsa än de som inte är lika aktiva.
- Ca 60% av eleverna i åk8 i Kungälv är medlem i någon idrottsförening (kraftig minskning jämfört med 2013)
- Enligt SBC blir skolgårdarna i Sverige allt mindre vilket innebär färre ytor för lek och aktivitet.
Fördelar och effekter av ett lyckat projekt
Fördelarna för både barn som individer och samhället i stort är flera med ett lyckat projekt där den dagliga aktiviteten ökar bland våra barn och ungdomar.
Positiva effekter som till exempel:
- Bidrar till ett socialt sammanhang som kan minska kriminalitet, utanförskap och otrygghet
- Färre avhoppare i skolan
- Motverka psykisk och fysisk ohälsa
Tillsammans gör vi skillnad lokalt i Kungälv
Aktivitet & lek
Våra aktiviteter går ut på att i samband med skolslut erbjuda barnen aktiviteter och lekar som kräver fysisk aktivitet utan att fokusera på någon specifik idrott eller tävling. Passen leds av utbildad pedagog som till sin hjälp har NIU-elever från Mimers hus och ideella krafter. Målgruppen är mellanstadielever men alla är välkomna.
Open Court
Projektets andra del är “Open court” där vi på näridrottsplatser i Kungälv skapar aktivitetsevent på onsdagskvällar. Detta skapar ett ställe för ungdomar att hänga på oavsett om man vill aktivera sig eller hänga med polarna.
Huvudpartners
Aktivitetpartners
Partners
Bidrag
-
ICA Skafferiet
Tack vare ICA Skafferiet kan vi erbjuda barnen frukt vid våra aktiviteter.
-
OttossonNertman Reklambyrå
OttossonNertman har bidragit med logotyp och allt grafisk material till Agora.
-
Jörgens El
Jörgen Stjernströms Elektriska AB har givit ett riktat bidrag till Agoras fortsatta utveckling.
-
Indus
Indus i Kungälv har givit ett riktat bidrag för Agoras fortsatta utveckling.
Vad säger folk om projektet?
“Det är fantastiskt roligt och vi på kommunen är väldigt glada över det här samverkansprojektet. Det är en del i arbetet med social hållbarhet och att öka trivseln.”
— Miguel Odhner (S), kommunalråd
“Det är svårt att inte tycka det här är ett fantastiskt initiativ. Det är roligt att komma ut.”
— Jonas Svanberg, lokalområdespolis
“Det är en del av vår ledarskapsträning. Vi försöker vara bra förebilder och snacka lite om hur man ska vara mot varandra också”
— Alfons Melander, NIU-elev & ledare för Agora
“Vårt mål är att aktiviteterna ska vara pulshöjande, men det är också viktigt med mycket skratt och skoj.”
— Robert Warper, Projektledare Agora