Ordförandebrev inför säsongstarten

Till alla medlemmar, supportrar och partners till IFK Kungälv!

Så är det äntligen dags, imorgon drar säsongen för A-laget igång med bortamatchen mot topptippade Åby/Tjureda i Allsvenskan.

En lång försäsong för spelare och ledare, och en lika lång väntan för oss vid sidan om som stöttar dem är till ända.

Efter en mycket lyckad fjolårssäsong med Elitseriekval för A-laget, men också serieseger i div1 för utvecklingslaget, serieseger i div2 för veteranlaget och snudd på slutspel i P-19 Nationell så går vi in i en mycket spännande säsong för att försöka ta nästa kliv.

I den treårsplan som vi presenterade i januari 2021 satte vi upp följande 3 huvudmål som skulle uppnås inom dessa tre år:

-        Ekonomisk trygghet - vara skuldfria och ha positivt eget kapital

-        Stärka föreningens kamratskap - vara Kungälvs mest attraktiva mötesplats

-        Nå sportslig framgång – Gå upp i Elitserien med A-laget

…detta i ett läge där vi fortfarande hade miljonbelopp i negativt eget kapital, få personer runt om i föreningen som hjälpte till och en sistaplats(!) i Allsvenskan.

Vid denna tid var det säkert många som skrockade, skrattade och menade att detta var fullständigt omöjligt att uppnå…Det kanske var omöjligt, men vi skulle göra det ändå!

Nu går vi in i sista året i denna treårsplan, och man kan konstatera att när det gäller ekonomin så har vi redan uppnått positivt eget kapital, något som föreningen inte haft på hela 2000-talet(!!), vilket också medfört att vi redan nu när vi går in i denna säsong har fått Elitlicens för säsongen efter denna. Alltså är det redan nu klart att vi får gå upp till Elitserien om vi skulle lyckas kvalificera oss.

När det gäller föreningens kamratskap har vi gått framåt väldigt mycket, både när det gäller kulturen och sammanhållningen, men vi har också vuxit organisationen och steg för steg blivit mer professionella i våra arbetssätt. Det är ordning och reda på saker.

Redan förra året så fick vi nosa på Elitserien genom ett mycket spännande och lärorikt kval. Det är ingen hemlighet att målet med denna säsong är att lägga sista pusselbiten i planen, dvs att ta klivet upp till Elitserien!

Kommer detta att bli enkelt? Självklart inte. Vi är ödmjuka inför att det kommer att vara stenhårt i toppen, och det är mycket som kan hända under en säsong. Men vi har vågat sätta upp detta målet och stå för det istället för att försöka gömma oss undan press..

Som en del i denna plan, där vi vill göra så mycket som möjligt för att ha så stor chans som möjligt att lyckas med avancemanget har vi fattat ett antal beslut. Jag vill lite kort förklara ett par av dem.

För att ha en chans att nå hela vägen till Elitserien ansåg vi att det behövs en trupp med spets. Men också en bredare trupp! Konkurrensen är stenhård, och alla spelare i dagens trupp är där för att de är högst kompetents, och aktuella för spel. Dessutom har vi en mycket stark utvecklingstrupp (”div1 laget”) som är våra unga talanger som knackar på dörren till A-laget. Här finns spelare som tränar mer eller mindre frekvent med A-laget, men också som fått känna på matcher.

När man då har en mycket stark, men också bred A-trupp samt talanger från U-truppen som visar framfötterna så behöver också alla speltid. Därför har man under försäsongen medvetet roterat runt i alla matcher, lite beroende på motstånd. Säsongen är lång, och vi tror på att ha en delaktighet av alla spelare, och det kommer säkert att roteras även under seriens gång. Det är styrkan med den bredden i truppen att alla är högst kompetenta att spela matcher.

Det andra beslutet är att flytta hemmamatcherna till Ruddalens ishall i Västra Frölunda. Vi är fullt medvetna om att det inte är det mest populära beslutet man kan ta, men om vi ska ge laget bästa möjliga chanser att vinna hemmamatcherna så kan vi inte gambla genom att spela på Skarpe Nords is. Även när det är perfekta väderförhållanden så är isen i princip alltid undermålig för elitbandy, och det skulle missgynna ett spelförande lag enormt mycket. Dock kommer vi att spela Annandagsderbyt mot Surte BK och Jontefondsmatchen mot Nässjö på Skarpe Nord.

Vi jobbar stenhårt på att fixa riktigt bra arrangemang på Ruddalen, och vi hoppas att alla kommer dit och bär fram IFK i matcherna. Det är en riktigt bra arena att spela i med möjligheter till riktigt bra upplevelse för publiken.

Nu har vi gjort de förberedelser vi kan, och så hoppas vi att det räcker hela vägen! Skulle det inte lyckas i år enligt plan, så fortsätter vi bara… Vi kommer aldrig att ge oss! Men visst vore det häftigt att fira avancemang till Elitserien där framme i slutet av februari? Det drömmer jag om i alla fall..

Nu börjar vi imorgon som sagt mot tuffaste tänkbara motstånd. Åby/Tjureda som av många tippas vinna serien, på bortaplan. Svårare start kan man faktiskt inte få. Ett stort följe supportrar från SKARPA kommer att vara på plats och stötta. Så får vi se hur långt det räcker!

Låt oss nu alla gå samman och stötta laget som aldrig förr, när de ska kriga för att ta tillbaka IFK Kungälv där vi hör hemma – i Elitserien!

Välkomna till en spännande säsong!

Bandyhälsningar
Ola Dagliden
Ordförande

Föregående
Föregående

Biljetterna till hemmapremiären är släppta

Nästa
Nästa

IFK bjuder in till veteranlunch/lunchträff