Jenefeldt och Brandin avslutar sina karriärer på elitnivå

Jakob Jenefeldt och Fredrik Brandin, båda med IFK Kungälv som moderklubb och med mängder med matcher i IFK under sina karriärer har nyligen meddelat att man avslutar sin elitsatsning.

Det är dock så att vi kan välkomna dessa två återvändare åter till IFK Kungälv då båda har bestämt sig för att framöver spela på lägre nivå i IFK:s div 2-lag.
- Jag hade tänkt lägga av helt men nu ser jag fram emot att få lira med stora delar av det gamla gänget från åren då IFK spelade i elitserien, säger Jakob Jenefeldt.

De båda hemvändarnas karriärer har många gemensamma nämnare. Båda två debuterade säsongen 2005/06 för IFK Kungälv. Jakob inledde starkt och spelade 23 av 25 matcher under sitt första år. Fredrik var till en början utanför truppen men fick sent omsider debutera i en bortamatch mot Slottsbron.

Efter säsongen 2013/14 valde både Fredrik Brandin och Jakob Jenefeldt att lämna IFK. Fredrik Brandin återvände till Frillesås, som han gästspelat hos ett år tidigare. Jakob Jenefeldt bestämde sig för att pröva lyckan hos etablerade elitserielaget Sirius.

- Jag ville ha nya utmaningar, förklarar han åtta år senare.

Efter fyra säsonger med Sirius nappade Jakob på erbjudandet från Frillesås när laget från norra Halland letade förstärkningar inför debuten i elitserien 2018/19.

I Frillesås blev det ytterligare två år med gamle kompisen Fredrik Brandin. Sedan valde Jakob att pröva bandylyckan hos IFK Vänersborg. Efter en säsong där (pandemiåret 2020/21) vände han åter till Frillesås och en sista säsong på elitnivå och ännu en återförening med gamla lagkamrater, bland dem Fredrik Brandin.

När den sistnämnde lämnar Frillesås efter hela nio säsonger är det med snudd på kultstatus. Fansen hyllar en lojal och pratglad spelare med stort hjärta-och en skytte av högsta kvalitet. Målsprutan Brandin (som i IFK var försvarsspelare både som ungdomsspelare och A-lagsspelare) har hittat rätt så många gånger att han eventuellt är Frillesås genom tiderna värste målgörare. Ingen vet säkert men de efterforskningar som påbörjats i ämnet är ännu inte avslutade.

Jakob Jenefeldts signum är att snurra upp försvar och servera målgivande passningar, snarare än att avsluta själv. Därvidlag är han och Fredrik Brandin varandras motsatser. Men båda två är lika populära hos publik och fans. 

När Jakob Jenefeldt tittar bakåt är det två minnen som han tycker sticker ut:
- Först och främst när vi gick upp i elitserien 2008. Det var en skön känsla! Och sedan slutspelet 2012 när vi mötte Villa och gav dom en riktig match i kvartsfinalen.

Fredrik Brandin står noterad för 117 matcher med A-laget i serie och slutspel under sina åtta säsonger med IFK Kungälv. Jakob Jenefeldt kan skryta med mer än det dubbla. Eller vad sägs om 235 framträdanden i serie och slutspel. Mest noterbart är hans fem år långa svit av matcher i obruten följd, summa 147, från november 2008 till november 2013. Också under åren då han representerat Sirius, Frillesås och IFK Vänersborg har han spelat flertalet matcher.
- Jag har haft tur som klarat mig undan allvarliga skador, konstaterar han.
Han kunde ha tillagt att han år ut och år in har haft samma oslagbara tumme med fru Fortuna när det gällt att inte bli petad.

IFK Kungälv vill rikta ett stort tack för deras insatser i moderklubben under många år och hälsar återigen varmt välkomna åter!

***

Jakob Jenefeldt
Född: 1987
Bor: Göteborg
Säsonger i elitserien: 14 (6 med IFK Kungälv, 4 med Sirius, 3 med Frillesås, 1 med IFK Vänersborg)
Tävlingsmatcher med IFK Kungälv: 235 (därav 167 i elitserien)
Tröjnummer med IFK: 14 (2 säsonger) och 17 (7 säsonger)
Position på planen: Halv (omskolad från forward av Roger Knöös)

Fredrik Brandin
Född: 1988
Bor: Sävedalen
Säsonger i elitserien: 9 (5 med IFK Kungälv, 4 med Frillesås)
Tävlingsmatcher med IFK Kungälv: 117 (därav 78 i elitserien)
Tröjnummer med IFK: 3 (6 säsonger), 99 (1 säsong) och 61 (1 säsong)
Position på planen: Forward (omskolad från försvarsspelare i Frillesås)

Föregående
Föregående

IFK Kungälv kallar till årsmöte

Nästa
Nästa

Ungdomen vill nå högt med IFK Kungälv