IFK mot Gripen i oviss annandagsduell


När IFK Kungälv tar emot Gripen hemma på Skarpe Nord i det traditionstyngda annandagsmötet handlar det om en riktig toppmatch i Bandyallsvenskan. Gripen toppar tabellen med 17 poäng, tre poäng före fjärdeplacerade IFK, som dock har en match mindre spelad.


Gripen var i farten i julveckan, då laget hemma i Trollhättan överraskande tappade båda poängen mot Lidköpings AIK (5-7). Förlusten var Gripens första i årets seriespel.

 IFK genomförde för ett par veckor sedan en lycksoam turné med matcher i Dalarna och Hälsingland. Det blev full pott i duellerna med Falun och Ljusdal. Därefter har IFK inte matchat. Bortamötet med Tillberga ställdes in i sista stund då IFK hade halva laget sjuklistan.

Inför annandagsmatchen mot Gripen rapporteras alla spelare vara friska och tillgängliga för spel. 

Trollhättelaget får i kraft av placeringen i tabellens topp gälla som favorit men hemmastarka IFK hoppas kunna bjuda bra motstånd. Spelaren att först och främst se upp med i bortalaget är den snabbe och bollsäkre Johan Esplund, en artist med en repertoar som hör hemma i den högra bandyskolan. I senaste matchen mot Lidköpings AIK svarade Gripens poängkung för två av hemmalagets fem mål - och spelade fram till resterande tre.

Det har gått två år sedan IFK spelade annandagsbandy på Skarpe Nord. Även den gången svarade Gripen för motståndet. Då delade lagen på poängen (4-4) i en match som för IFK innebar starten på en lyckosam resa uppåt i tabellen. Poängen i hemmamtachen mot Gripen följdes upp med seger på bortaplan och IFK vann därefter sju matcher i rak följd innan sviten bröts i den så kallade Jontefondsmatchen mot Nässjö i mitten på februari 2020.

En titt i historieböckerna avslöjar att IFK begick alla tiders annandagspremiär 1962 då man besegrade Bohus IF med 4-0 på Ekavallen i Bohus. Matchen var den första av den säsongens 14 matcher i division 2 Västra Götaland. När alla resultat summerades ett par månader senare stod IFK som seriesegrare. Fortsättning följde med ett lyckosamt kval mot Viking från Hagfors. IFK vann med sammanlagt 6-5 efter två matcher och kvalificerade sig för spel i högsta serien - för första gången någonsin. En milstolpe i den stolta IFK-historien.

Den första annanadagsdullen i storserien utkämpades mot Katrineholms SK 1963. På Backavallen i Katrineholm vann KSK med 6-3.

Resultatet av IFK Kungälvs första annandagsmatch på hemmaplan bokfördes 1965. Hammarby vann det mötet på Skarpe Nord med 5-2. Ett år senare möttes lokalkonkurrenterna Kungälvs SK och IFK Kungälv för första gången i ett annandagsderby. KSK drog det längsta strået och vann med 5-1.

Surte SK är det lag som IFK mött i flesta annandagsdrabbningar. Första gången det begav sig var 1973 och IFK vann med 3-1 hemma i Kungälv.

Annandagsfacit mot Gripen ser ut som följer:

 2017: IFK - Gripen 2-5

 2018: Gripen - IFK 7-2

 2019: IFK - Gripen 4-4

Hur länge till ska den första IFK-segern låta vänta på sig? Svaret har vi förhoppningsvis vid femtiden på eftermiddagen annandag jul 2021.

 OBS!! Då brobygget pågår är det ytterst begränsat med parkeringsplatser. Ta därför gärna och åk kollektivt, gå eller cykla till Skarpe Nord. VÄLKOMNA!

Föregående
Föregående

Publiksuccé när IFK kammade noll mot Gripen

Nästa
Nästa

Annandagsmatchen mot Gripen kommer att spelas som planerat med publik utan restriktioner!