Ungdomskollen med P19

P19 - Laget som spelar i den högsta serien i Sverige för juniorer, U19 Nationell!

P19 är sista steget innan man blir senior. Så de killar som är födda 2004 i laget, tar examen i bandy i och med denna säsong.
P19-laget består av killar födda 2004, 2005 och 2006 och de flesta av de som är med har hängt ihop sedan bandyskolan och har under åren lärt känna varandra och formats till en riktigt bra grupp. Vi är 20 spelare och 7 ledare som tillsammans jobbar för att ta nästa steg i bandylivet.  

Denna säsong är lite speciell för oss i laget och för IFK Kungälv som förening då vi i år spelar i en serie som heter U19 Nationell, vilken är den högsta juniorserien i landet. Detta innebär att vi reser land och rike kring och möter lag som Edsbyn, Rättvik, Falun, Sandviken, Sirius, Västerås, Villa, Vetlanda, Nässjö, och Tellus. Idel kända elitserieklubbar med anrika bandytraditioner. Det är många år sedan IFK Kungälv hade ett juniorlag i högsta serien, så det känns kul att vi lyckats skapa förutsättningar för att kunna spela i juniorbandyns finrum. 

Frågan alla ställer sig är givetvis - Hur det går för er då?
I skrivande stund har vi tre matcher kvar att spela och vi krigar om sista slutspelsplatsen. Vi har samma poäng som laget ovanför men lite sämre målskillnad, så nu gäller det att knipa några poäng i de sista matcherna för att nå målet att gå till slutspel.  

Om vi blickar tillbaka på säsongsstarten så började den redan i april 2022. Då började vi barmarksträningen tillsammans med A-laget. Under perioden september-november tränade vi barmarksträning samt på rink. De flesta av killarna i laget går NIU-profil bandy på Mimers Hus Gymnasium, så de tränar även tre dagar i veckan i skolans regi.
Att olika lag har olika förutsättningar det vet vi, men när vi skulle spela vår första match i Svenska Cupen junior mot Tellus blev det tydligt för oss hur stora skillnaderna kan vara. Vi hade då inte gjort ett enda träningspass på stor is medan Tellus hade 30 träningspass på stor is. När seriepremiären gick av stapeln den 5 november hade vi fortfarande inte tränat med laget på stor is. 

Men . . . 

Det bästa med vårt lag är att vi trots dessa skrala förutsättningar inte gnäller och klagar. Utifrån våra förutsättningar kämpar vi på och ger allt vi har på träningar och match. Killarna är fantastiska på att träna i ur och skur och hitta motivation, kraft och glädje i laget.
En annan sak som imponerat på oss ledare är hur laget löst ett problem vi stod inför när vi skulle dra igång säsongen, nämligen målvaktsfrågan. Vi har en fantastiskt bra målvakt i laget, men för att få spela match kräver reglerna att vi har två ombytta målvakter, en på plan och en reservmålvakt på bänken. Killarna i laget har ju kompisar som funnits med i eller runt laget tidigare, men som valt andra sporter eller som valt att lägga skridskorna på hyllan. När dessa polare fick vetskap om vårt behov av målvakt så övertalades de att ställa upp för laget och är nu en del av laget och bidrar helt och fullt på såväl träning som på match.
Ett stort, stort tack till Anton och Hugo för att ni ställer upp och gör denna säsong möjlig. Utan er hade vi inte varit där vi är idag. 

Under säsongen bildar vi träningstrupp tillsammans med de killar som utgör stommen i IFK’s division 1-lag. När det kommer till match i division 1 så komponeras det laget av de unga killar som är för gamla för P19 tillsammans med några A-lagsspelare samt några spelare från P19.
Några av killarna i P19-laget har både tränat med A-laget och fått göra A-lagsdebut i allsvenskan under säsongen. 

Säsongen är snart slut men kom gärna ner till Skarpe och titta när vi spelar. Vi har ett bra matcharrangemang med en välfylld kiosk. Vårt publikrekord i år är 155 personer.
Du kan även följa laget på Instagram IFK KUNGÄLV P19 (@ifkkungalv_p19) • Foton och videor på Instagram 

Föregående
Föregående

IFK Allstars – Idel, ädel, adel.

Nästa
Nästa

Jontefondsmatchen i bilder