IFK snubblande nära seger

IFK Kungälv var snubblande nära att ta andra raka segern i Bandyallsvenskan men fick nöja sig med 4-4 och en poäng borta mot Åby/Tjureda.

Rödtröjade IFK visade återigen att man hänger med i motståndarnas tempo och med tre inspelade poäng av fyra möjliga ser det ljust ut inför fortsättningen.

Det såg länge ut som IFK skulle kunna åka hem från Eriksson Arena i Åby med båda poängen. Under fem lyckominuter en bit in i andra halvlek vändes ettmålsunderläge till tvåmålsledning. Men hemmalaget vägrade se sig besegrat och efter en stark slutoffensiv kunde smålänningarna i matchens sista sekunder bärga den ena poängen. Kvitteringsbollen inslagen efter hörna drygt tre minuter in på tilläggstiden.

I den första halvleken uppträdde både lagen avvaktande och försiktighet var det gemensamma ledordet.

IFK tog ledningen i den trettonde minuten. En lyrboll från Joel Emanuelsson nådde Patrik ”Putte” Sunnanängs som kunde åka sig fri och raka in 0-1.

Under de första 45 minuterna var det IFK som hade mest boll och skapade flest lägen. Ett antal chanser och halvchanser brändes eller avvärjdes av hemmalagets duktige målvakt Juuso Tervonen. Åby skapade färre chanser men lyckades ändå kvittera till 1-1 genom gamle IFK-bekantingen Adam Rudell som slog in bollen sedan Victor Lindblom lämnat retur då han räddade ett skott från nära håll. En stund senare tog Åby ledningen då Filip Fransson tryckte upp en hörna i nättaket.

I den andra halvleken kunde IFK gå från 1-2 till 4-2 under en lyckosam femminuterspersiod.

60:e minuten. En revanschlysten Lukas Persson, som bränt några lägen före pausen, tar elegant ner ett precist lyrpass från Hugo Andersson. Med ryggen mot mål får ”Pang-Pang”-Persson på en kanon som sitter otagbart till 2-2.

61:a minuten. En fin uppåkning av Gustav Ek ser ut att bli resultatlös men bollen letar sig via en hemmaförsvarare ut till Victor Uhlin. Han tvekar inte och skottet sitter lågt vid målvaktens vänstra stolpe;  2-3.

64:e minuten. IFK-keepern Victor Lindblom provar för första gången i matchen att kasta långt. Han serverar Lukas Persson perfekt. IFK:s nummer 66 tar lugnt ner bollen, lägger den till rätta och lyfter iskallt in 2-4 vid sidan om hemmamålvakten.

Vändningen skapade vild glädje bland fansen i den tillresta Skarpa-klacken.

Omedelbart efter de fjärde IFK-målet tog hemmalaget timeout. När den var över inleddes en stegrad offensiv som innebar att Åby låg högt i banan med hela laget och gjorde det svårt för IFK att bygga anfall från grunden. Bortalaget tvingades allt oftare till rensningar och långbollar på måfå. Men Åby bjöds inte på några direkta farligheter och de skott som avfyrades mot IFK-målet kunde Victor Lundblom avvärja.

IFK tilläts njuta av tvåmålsöverläget i tio minuter innan Filip Fransson klev fram och dunkade in ett frislag till 3-4 , hans andra för dagen.

En redan intensiv hemmapress stegrades ytterligare men IFK-försvaret var nästan betongtätt och det enda Åby/Tjureda fick med sig framåt var ett antal hörnor. Med bara en minut kvar att spela forcerades den elfte hörnan fram. Filip Fransson syntes inte bland skyttarna som ställde upp för att skjuta men sedan hörnan slagits kom han åkande in i straffområdet, fick bra träff - och målnätet syntes fladdra.

IFK hade tappat en tvåmålsledning men Åby visade god moral och fick lön för slit och möda när den ena poängen till slut bärgades.

IFK ska ha beröm för tätt och moget försvarsspel. Hemmalaget bjöds varken på ytor eller chanser. Victor Lindblom var säkerheten själv mellan stolparna och chanslös på målen. Framför honom agerade Robert Thelin och Hampus Kärnman säkert med resoluta brytningar. Lite längre fram i banan ger vi plus på kreativitetskontot för Joel Emanuelsson, Daniel Strömqvist och unge Hampus Pettersson.

Framåt var Patrik Sunnanängs mycket delaktig och aktiv under de första 45 minuterna. Han mattades efter pausen då Lukas ”Pang-Pang” Persson i stället klev fram och visade vilken skarpskytt han är.

Efter två bortamatcher väntar nu två hemmamatcher för IFK. Exakt när och var är ännu inte bestämt. Osäkerheten beror på rådande väderläge och att Skarpe Nord ännu saknar is.