Pretec ny huvudpartner till Agora

Vi har en utveckling där polarisering och utanförskap i samhället ökar, färre och färre barn och ungdomar är fysiskt aktiva. Därför startade IFK Kungälv under 2022 samhällsprojektet Agora tillsammans med Kungälvs kommun, RF Sisu och näringslivet. Nu kan vi med glädje presentera att Kungälvsföretaget Pretec AB går in som huvudpartner till Agora kommande tre åren.

- Vi är väldigt glada att Pretec vill vara med och bidra till att fler barn och unga aktiverar sig här i Kungälv. Pretec har en tydlig plan för hur man vill jobba med social hållbarhet och med sin sponsring lokalt i Kungälv. Tack vare detta avtalet får vi nu möjlighet att öppna upp våra aktiviteter på en ny skola i kommunen säger Patrik Sunnanängs, marknadsansvarig för IFK Kungälv.

- En stark kraft som skapar sammanhållning och tillhörhet är idrott. Agoraprojektet bjuder in barn och ungdomar till fysisk aktivitet och skapar även en naturlig samlingsplats. Med vårt bidrag hoppas vi att projektet kan utöka sin verksamhet och nå ut till fler barn och ungdomar säger Pretec i ett pressmeddelande.

Agoras mål är att aktivera barn och ungdomar lokalt i Kungälv. Aktiviteterna går ut på att i samband med skolslut erbjuda barnen aktiviteter och lekar som kräver fysisk aktivitet utan att fokusera på någon specifik idrott eller tävling. Passen leds av utbildad pedagog som till sin hjälp har NIU-elever från Mimers hus och andra ideella resurser.

Bakom initiativet står Patrik Sunnanängs som efter en föreläsning om motion och unga, där siffror från bland annat Generation Pep 2022 visade att Sverige är ett av Europas mest stillasittande länder, började fundera på vad vi kan göra för skillnad lokalt här i Kungälv. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör unga mellan 6-17 år vara fysiskt aktiva i minst 60 minuter om dagen, med något som ger ökad puls. Det är just det som projektet Agora syftar till att främja.

Projektet har tagits emot med öppna armar av Sandbackaskolan där skolans engagemang har varit huvudnyckeln till att fånga upp låg- och mellanstadieelever. I dagsläget är det i snitt 35-40 barn och något högre antal när aktiviteterna kan hållas utomhus. Vilka aktiviteter och spel som arrangeras tas fram i samarbete med barnen.

Under hösten drog projektets andra del “Open court” igång där Agora i Munkegärde där man skapar aktivitetsevent på kvällstid. Tanken är att skapa ett ställe för ungdomar att hänga på, oavsett om man vill aktivera sig eller hänga med polarna. Open court riktar sig till högstadieelever och även här tas aktiviteter och spel fram i samarbete med ungdomarna.

Agora ser mycket positivt på 2023 där konceptet som under 2022 har arbetats fram fungerar bra. Nu kommer Agora under 2023 att fortsätta sitt arbete med förhoppning om att växa. Framtida förhoppningar innefattar bland annat att kunna vara på samtliga skolor i kommunen, kunna ta fram temadagar, samt att göra punktinsatser och kunna åka ut på friluftsdagar med barnen.

Föregående
Föregående

Jontefondsmatchen 2023 - för barn som behöver nya organ

Nästa
Nästa

Ungdomskollen drar igång med Skridskokul